2012. június 22., péntek

Egy kis segítség horgoláshoz

Egy-két kivételtől eltekintve gyöngyhorgolás közben gyakran jártam úgy, hogy a mintából kihagytam gyöngyöket, így aztán toldanom kellett. Valahogy sosem voltam elégedett a weben talált megoldással, de mivel nem jutott eszembe más, hát annak is nagyon örültem. 
Kedden aztán úgy jártam, hogy az előre felszedett szemszám kevésnek bizonyult, és bárhogy is próbáltam a régi módszerrel, nem sikerült láthatatlanná tennem az összekapcsolást, mert ugye a ferdehorgolás egy kicsit más. Másfél órás szöszmötölés - kínlódás után aztán jött az egyszerű megoldás ami ferdehorgolásnál használható. Ezt próbálom most megmutatni Nektek, hátha valakinek segítséget jelent :-)
1. A toldás előtt utolsó szem gyöngyöt látjátok.
 2. Ferdehorgolás lévén a gyöngyöt felhúzom a "torkolatig", mögötte beleöltök a következő "szilvamagba" (a tű fejétől nézve most ez lesz az első hurok)
 3. Áthúzom a fonalat az első hurkon. Elvágom a szálat. (Én úgy 10-15 centit szoktam hagyni biztonságképpen.)
 4. A bal kezemre feltekerem az új fonalat.
 5. Jobb kezembe fogom a munkát és horgolótűt.
 6. Egyszerűen áthúzom a tűn lévő mindkét hurkon.
A két szálat megfeszítve tartva horgolok egy-két kört, aztán ezt a két szálat egyszerűen megcsomózom kétszer, inkább háromszor. A fityegő szálakat beletömhetem a csőbe vagy néhány sor horgolása után egyesével a gyöngyök között elvezetve elvágom a fonalat (fogom a szálat és kihúzom két gyöngy között a minta színére, majd egyszerűen beleöltök a következő szilvamagba és folytatom a horgolást, aztán meghúzom a fonalat és a minta színén elvágom).

Remélem, tudtam segíteni :-) Jó horgolást mindenkinek!

2 megjegyzés:

Mézesmama írta...

Részemről nagyon szépen köszönöm...ez egy fantasztikusan jó módszer...ki fogom próbálni! Épp ebben a cipőben járok.

Liza írta...

Tök jó! Köszi!
Látom alakulnak a pipacsok! :)